Op 24 februari is het twee jaar geleden dat de Russische strijdkrachten opnieuw Oekraïne binnenvielen. In die twee jaar zijn zowel achterhaald gewaande als nieuwe (toepassingen van) technologieën en doctrines toegepast. De implicaties daarvan voor Nederland en zijn bondgenoten zijn groot. Daarom organiseert de KVBK rond 24 februari in samenwerking met diverse partners een reeks evenementen. Houd onze website en social media in de gaten voor de laatste updates!

Op 23 februari organiseert de KVBK in samenwerking met enkele belangrijke partners een groot symposium op de campus Wijnhaven in Den Haag: Het War Studies Research Centre, verbonden aan de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW) van de Nederlandse Defensie Academie, het Institute for Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden en de Atlantische Commissie. Voor meer informatie, het programma en aanmelding kunt u terecht op de website van de Universiteit Leiden.  

Download de presentatie van Professor dr. Osinga hier:

Op 24 februari organiseert de KVBK een webinar met Commodore b.d. Professor dr. Frans Osinga, dat een inleiding zal zijn op de symposiumreeks die volgt in de week aansluitend.

U vindt het webinar hier.
 

Op 26, 27 en 28 februari organiseert de KVBK in samenwerking met het War Studies Research Centre drie symposia op de Johannes Postkazerne in Havelte, de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe en de Vliegbasis Gilze-Rijen met onder anderen Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif en Professor dr. Commodore b.d. Frans Osinga. Deze symposia vinden plaats op militaire locaties verspreid door het land om ook Defensiepersoneel in de gelegenheid te stellen aan te sluiten. Alle symposia zijn echter voor iedereen toegankelijk.

Tijdens de symposia zullen enkele auteurs van het boek "Reflections on the Russia-Ukraine War" een introductie verzorgen op hun hoofdstuk. Download dit boek via OpenAccess.

Tenue: werktenue

Locaties
De symposia vinden telkens plaats in het KEK-gebouw. Volg de bewegwijzering vanaf de poort!

Adresgegevens
Johannes Postkazerne: Johannes Postweg 1, 7973 JB Darp
Generaal-majoor Kootkazerne: Wolweg 100, 3776 LR Stroe
Vliegbasis Gilze-Rijen: Rijksweg 121, 5121 RD Rijen

Schrijf u nu in, onderaan deze pagina!

Het programma is nagenoeg rond en ziet er als volgt uit:

26 februari
13:00    Ontvangst
13:30    Opening: Lgen mr. Jan-Willem Maas
13:40    Introductie: Lgen b.d. Mart de Kruif
14:20    Coercion: Dr. Tim Sweijs
14:40    Q&A 
15:00    Pauze
15:25    Introductie edited volume: Prof.dr. Lonneke Peperkamp
15:35    De rol van het ruimtedomein: Prof.dr. Lonneke Peperkamp
15:50    Private military contractors: Lkol Thijs Cremers
16:05    Russia’s way of warfare: Bgen Prof.dr. Han Bouwmeester
16:20    Q&A
16:55    Afsluiting: Lgen mr. Jan-Willem Maas
17:00    Borrel 

27 februari 
13:00    Ontvangst
13:45    Opening: Genmaj Robert Adang
13:55    Introductie: Cdre b.d. Prof.dr. Frans Osinga
14:35    Q&A
14:55    Pauze
15:25    Introductie edited volume: Prof.dr. Lonneke Peperkamp
15:35    De rol van het ruimtedomein: Prof.dr. Lonneke Peperkamp
15:50    Operaties in het cyberdomein: Bgen. Prof.dr. Paul Ducheine & Lkol. Peter Schrijver
16:05    Private military contractors: Lkol. Thijs Cremers
16:20    Q&A 
16:55    Afsluiting: Genmaj Robert Adang
17:00    Borrel 

28 februari
13:00    Ontvangst
13:45    Opening: Genmaj Robert Adang
13:55    Introductie: Cdre b.d. Prof.dr. Frans Osinga
14:35    Q&A
14:55    Pauze
15:25    Introductie edited volume: Prof.dr. Bas Rietjens
15:35    Moral injury: Dr. Tine Molendijk
15:50    Russian way of warfare: Bgen. Prof.dr. Han Bouwmeester
16:05    Russische militaire logistiek: Lkol. Armand Soeleman (ovb)
16:20    Q&A 
16:55    Afsluiting: Genmaj Robert Adang
17:00    Borrel 

Sprekers
Image
osinga.jpg
prof. dr. Frans Osinga
KVBK

Frans Osinga is hoogleraar War Studies bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Osinga begon zijn loopbaan in 1982 aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda gevolgd door de vliegeropleiding. Na functies als F-16 piloot, instructeur, beleidsmedewerker jachtvliegoperaties krijgt hij de kans te studeren aan de Air University in Alabama een master Airpower en Strategic Studies te volgen. In 1999 begint hij als docent Strategie en Airpower op de Hogere Stafvorming (later wordt dit de Hogere Defensie Vorming, HDV) aan het Instituut Defensie Leergangen. in 2010 wordt Osinga hoogleraar Militair Operationele Wetenschappen waarbij hij bevorderd wordt tot Commodore. Vanaf 2019 wordt hij bijzonder hoogleraar war studies aan de Universiteit Leiden. Deze leerstoel is ingesteld door de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap. Tot zijn Functioneel Leeftijdsontslag in 2023 was hij als Luchtmacht-Commodore verbonden als professor aan de Nederlandse Defensie Academie, waar hij onder meer een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het opzetten van het Masterprogramma Military Strategic Studies.

Osinga wordt door de media regelmatig gevraagd om uitleg te geven over militaire operaties. Hij spreekt op televisie en radio en schrijft diverse publicaties. 

 

 

 

Image
LtGen Mart de Kruif
LtGen b.d. Mart de Kruif

Mart de Kruif werd na het afstuderen aan de KMA in 1981 peletonscommandant bij het Garderegiment Grenadiers. Naast de KMA is hij opgeleid aan de Führungsakademie van de Duitse Bundeswehr en het United States Army War College.

De Kruif heeft diverse functies bij de Koninklijke landmacht doorlopen. In 2007 werd hij bevorderd tot brigadegeneraal en benoemd tot commandant van de 43 Gemechaniseerde Brigade. In 2008 volgde de benoemding tot generaal-majoor en werd hij commandant voor de ISAF missie in Zuid-Afghanistan (Regional Command South). Vanwege zijn verdiensten als Commander Regional Command South ontving De Kruif een koninklijke onderscheiding (Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden). Tussen mei 2010 en oktober 2011 vervulde hij de functie van plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten. Op 25 oktober 2011 werd De Kruif bevorderd tot luitenant-generaal en werd hij commandant Landstrijdkrachten. Tot aan zijn Functioneel Leeftijdsontslag in 2016 heeft hij deze functie vervuld.

Als Ruslandkenner is De Kruif regelmatig te gast in diverse talkshows.